Beschaafd en toch leuk,

Ik heb in mijn ‘radio leven’ heel veel programma’s gemaakt en altijd waren mijn programma’s onderdeel van een radio station en de daar geldende visies. Bij de VARA had ik te maken met de daar geldende mores en als ik soms iets voor de AVRO of een andere omroep mocht doen, voelde dat gelijk heel anders. Daar moet je als ‘maker’ niet over janken, dat weet je van te voren. Mijn carrière was niet dermate stormachtig en groot dat ik als een Edwin Evers, Gerard Eckdom of welke grote presentator dan ook zelf kon eisen wat wel en wat niet gedraaid werd en wat ik daar over mocht zeggen. Zelfs bij de lokale radio waar ik begonnen ben mocht dat niet. Ik moest “De Lelystadse zaken”, de radio bingo of andere verschrikkelijke programma’s doen. Bij Arrow Classic Rock radio was het niet anders daar stond zelfs de hoeveelheid spreek tijd vast! Ik heb bijna altijd te maken gehad met Muzieksamenstellers… daglicht schuwe mannen en vrouwen die middels spreadsheets en akelige onderzoekjes de inhoud van de radio stations bepalen. Overigens zijn in mijn visie, dit de mensen die de radio vermoord hebben!

Mijn grote helden en voorbeelden waren mannen die het zelf allemaal deden. Mannen als Kenny Everett, Dave Cash, Johnny Walker (Allemaal Engeland). Wolfman Jack (USA) Felix Meurders, Leo van den Goot en Joost den Draayer (NL) Allemaal mensen die hun eigen wereld creëerden met niets meer dan hun fantasie en wat apparatuur. En ik verdronk in die wereld.. ik werd vanaf de eerste minuut van hun programma’s betoverd.

De geniale jingles en promo’s van Kenny Everett zijn voor mij nog altijd examenstukjes. De humor van Leo van den Goot, de spraakwaterval van Joost den Draayer (Willem van Kooten) dat zijn voor mij de redenen geweest om radio te gaan maken. De magie van de verzonnen wereld van niet meer dan één of twee uur groot. Dat wilde en wil ik…… Willem van Kooten zat altijd op een stalen krukje in de studio, aan dat krukje zat een aarde draadje vanwege statische elektriciteit. Als een programma of plaat niet lekker ging riep hij: ‘ik zit helemaal niet op m’n kruk…. Echt niet’ Die kruk stond ooit in de studio van Radio 3FM, NOB techneut Rien Otterspeer vertelde dat dit de kruk van Joost was. Stiekem ging ik zitten toen niemand me zag……. En geloof me, dat was beter dan mijn eerste zoen!!!!

Natuurlijk de redelijkheid dicteert de inhoud van elk radio programma het moet wél aantrekkelijk zijn. Maar zoals bij de VARA: Roots Bloody Roots van Sepultura draaien en dan moeten roepen wat een geweldige plaat die ‘tering herrie’ is dat doe ik niet meer!!

In beschaafd en toch leuk ga ik op zoek naar de ‘aha’ platen. Muziek die je kent maar die eigenlijk geen eeuwigheidswaarde heeft. Muziek waarbij er luikjes in je hoofd opengaan en de sfeer rondom die plaat weer even voelbaar is. Er zit veel te veel vormgeving in het programma en ik leuter er lustig op los. Als het na een uurtje klaar is geeft dat een zucht van verlichting. En zo hoort het ook. Beschaafd en toch leuk is het programma dat ik al vanaf het begin wilde maken. En ja…. Het is waarschijnlijk een berg herrie en nee; niemand zit te wachten op mijn mening en ja; sommige platen zijn volkomen terecht vergeten. Maar als jij slechts één glimlach bij dat programma produceert ben ik al tevreden.
"Beschaafd en Toch Leuk", elke Dinsdagavond op radio Leystad op van 7 tot 8...........

Die Jongen van Jungen

Beschaafd en toch leuk afl 19 Januari
Elke dinsdag avond van 19.00 tot 20.00

 • Playlist

 • Brighouse & Rastrick brass band - Floral dance 1977
  New Vaudeville band - Winchester Cathedral 1967
  Crash Test Dummies - Mmmm Mmmm Mmmm 1994
  UKW - Sommersprossen 1982
  Blue Mink - Banner man 1971
  Paul Simon - The Coast 1990
  Edvard Grieg - Morgenstimmung 1874
  The Seekers - Carnival is over 1965
  Sammy Davis Jr - Baretta's theme 1975
  Hot Chocolate - Brother Louie 1974
  Red Bone - Witch Queen of New Orleans 1971
  The Beatles - She's leaving home 1967

  Deep Forrest     Sweet Lullabye 1994

Stadgenoten en Omwonenden,

Als de kermis over is houden we dan nog van elkaar...? een prangende vraag uit 1965. Er wordt een dame bezongen die Voodoo praktiseerde in de 19e eeuw. Van Puthoven heeft een ouwe serie boven water getrokken over een man en zijn papagaai. Kun je lid worden van: 'De Stichting Kritisch Radio beheer"? Neen! het is al lastig genoeg om elke week voldoende 'aha'liedekens bij elkaar te sprokkelen zonder dat er nog meer mensen over mijn schouders meekijken en beslissen

Have Fun!!!!!!!!

Klik op de studio om terug te luisteren of klik op Radio Lelystad om live te luisteren